Biografie

Erna Gianotten-van den Berg (1945 Hilversum) was de op een na jongste van tien kinderen. Na de dood van twee dochters hield haar moeder de jongste zusjes dicht bij huis. (zie ook: Red Riding Hood and Snowwhite). Na het gymnasium ging Erna naar de Pedagogische Academie om onderwijzeres te worden op een basisschool. Maar het liep anders. Op haar twintigste werd ze hals over kop verliefd op een jonge tropenarts die naar Afrika wilde. Binnen een jaar was ze zwanger, en trouwde. Toen hun dochter anderhalf was, vertrok het drietal  naar West-Afrika om tijdens de Biafra oorlog in vluchtelingenkampen te werken. Erna’s eerste boek over deze intense periode is:  ‘Ik wilde niet naar Afrika.

Daarna volgde een contract op een missiepost in Tanzania, waar nog twee zoons geboren werden, verlost door hun vader, de enige beschikbare dokter. Na een derde contract, vestigde het gezin zich definitief in Nederland en begon Erna haar carrière als journalist. Ze schreef boeken en artikelen in tijdschriften en kranten over relaties, opvoeding en seksualiteit.

Naast haar journalistieke werk gaf ze vele jaren jazz-dance aan kinderen. Dit inspireerde haar tot het schrijven van de populaire Cindy-reeks voor meisjes, waarvan er een half miljoen verkocht zouden worden.

Ze gaf haar journalistieke carrière op om ‘Het gouden licht van Afrika’ te schrijven. Deze roman is zeven keer herdrukt en er zijn 15.000 exemplaren van verkocht. Haar laatste boek ‘Mijn Moeder Barbera’ was een familiesaga.
In 2018 verscheen de Engelse vertaling van: The Golden Light of Africa.
De Cindy-serie wordt herdrukt in 2019.

Dat ze publiceert onder de naam Gianotten, heeft een pragmatische reden: een collega-journalist bij de Volkskrant heette ook Erna van den Berg. Na het zoveelste misverstand, koos ze definitief voor ‘Gianotten’.

Meer weten over mij? Neem gerust contact met me op via LinkedIn.